Αγωγή Προφορικού Λόγου

Αγωγή Προφορικού λόγου

για εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, παρουσιαστές, εκφωνητές, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, δικηγόρους, τραγουδιστές, ηθοποιούς, πολιτικούς ή για όσους στην επαγγελματική τους ενασχόληση ο προφορικός λόγος έχει ιδιαίτερη σημασία

«Ἡ ἀγωγή μας νὰ μιλᾶμε καὶ νὰ γράφουμε δημιουργικά, κατάλληλα γιὰ τὴν περίσταση, μὲ πειθώ, μὲ ἀποδοχή, μὲ ἄνεση, μὲ ποιότητα εἶναι ἡ κατεξοχὴν ἀγωγὴ ποὺ μπορεῖ νὰ ἀποκτήσει ὁ ἀνθρωπος. Γιατὶ -χρειάζεται νὰ τὸ ξαναποῦμε;- ἡ γλώσσα μας εἶναι ἡ σκέψη μας, ἡ γλώσσα μας εἶναι ὁ κόσμος μας, ἡ γλώσσα μας εἶναι ἡ ταυτότητά μας, ἡ γλώσσα μας εἶναι ἡ ἴδια ἡ ὕπαρξή μας. Κι αὐτὸς ὁ κόσμος ἄγεται, καλλιεργεῖται, καθοδηγεῖται, ἀλλὰ δὲν πρέπει νὰ ἄγεται καὶ νὰ φέρεται...».

Γ. Μπαμπινιώτη «Διαλογισμοὶ γιὰ τὴ γλῶσσα καὶ τὴ γλῶσσα μας»

Η ομιλία είναι η μια κατεξοχήν ανθρώπινη λειτουργία. Με αυτήν αρθρώνουμε, αποδίδουμε και επικοινωνούμε τις σκέψεις μας με ορθό τρόπο. Η σωστή αναπνοή, η προφορά, η άρθρωση, η τοποθέτηση της φωνής, η μουσικότητα και ο χρωματισμός των εκφράσεων είναι μερικά από τα σημαντικότερα εργαλεία της κορυφαίας αυτής ανθρώπινης ιδιότητας.

Μιλώντας για αγωγή αναφέρομαι σε μια ευρύτερη έννοια του ρήματος «άγω», δηλαδή «δείχνω τον δρόμο σε κάποιον». Στην αγωγή του λόγου καθοδηγώ τους ανθρώπους στην ορθή γλωσσική επικοινωνία τους στα ελληνικά και γερμανικά. Κι αυτό σε προφορικό και γραπτό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή με τις αλλαγές που επιφέρει επηρεάζει άμεσα, θεαματικά και αποτελεσματικά την ουσιαστική επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους. Τόσο στην μητρική μας γλώσσα όσο και στην ξένη γλώσσα.

Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδικευμένες ασκήσεις, με την χρήση ειδικών τεχνικών από διάφορες επιστήμες, αλλά και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές πρακτικές. Το να μπορώ να ελέγχω τον λόγο μου σημαίνει να είμαι σε θέση να ελέγχω την επικοινωνία μου με τον έξω κόσμο αλλά και να δημιουργώ τον δικό μου κόσμο κατ΄ επιλογήν. Γιατί ο λόγος μας πλάθει τον κόσμο μας: ένα συνονθύλευμα από λεκτικά σύμβολα, επικοινωνιακές προθέσεις, συνδέσεις με τους κόσμους των άλλων, γενικεύσεις, διευρύνσεις, περιοριστικές ή μη εκφράσεις, διαστρεβλώσεις και νοηματικές συνάψεις. Κι όλα αυτά μέσα από τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την κάθε γλώσσα.

Η γλωσσική καλλιέργεια είναι σαφώς προϊόν πολλών παραγόντων: της ανθρώπινης ανατομίας, της διαφραγματικής αναπνοής, του σχολείου, του κοινωνικού μας περιβάλλοντος, των ακουσμάτων μας, των διαβασμάτων μας και της γενικότερης γλωσσικής παιδείας και καλλιέργειας του καθενός μας. Μα πάνω από όλα στο ειδικό βάρος και στην σημασία που ο καθένας από εμάς αποδίδει στην γλώσσα που επιθυμεί να ομιλεί. Και είναι μια διαδικασία, η οποία διαρκεί μια ολόκληρη ζωή. Ξεκινάει με την πρώτη ανάσα και τελειώνει με την τελευταία. Και κυρίως είναι προϊόν μιας συνειδητής και στοχευμένης διαδικασίας.

Γύρω μας ακούμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αρθρώσουν συγκεκριμένους φθόγγους, που δεν μιλούνε καθαρά ή μιλούν μέσα από τα δόντια τους. Άλλοι μιλούν υπερβολικά γρήγορα, υπερβολικά δυνατά, ψιθυριστά ή τρεμουλιαστά. Άλλοι μιλούν με την μύτη, το φάρυγγα ή τον λάρυγγα. Σε άλλους πάλι κόβεται η ανάσα, μέσα στον λόγο τους, λαχανιάζουν, αποσυντίθεται η ομιλία τους και λήγει άπνοα. Άλλοι μιλούν παράτονα, με κουτσουρεμένη την μουσικότητα της γλώσσας, χωρίς σωστή στίξη, σωστούς χρωματισμούς, με λαθεμένη προφορά. Κι όλα αυτά δεν αποτελούν ένα αισθητικό ζήτημα μόνο ή ένα ζήτημα κακής επικοινωνίας που έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εργασιακό και κοινωνικό μας περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα για κάποιους είναι δυσάρεστα και σε επίπεδο υγείας. Όταν ξεκίνησα την εργασία μου στο ραδιόφωνο αλλά και στην διδασκαλία των ξένων γλωσσών για χρόνια -τα πρώτα χρόνια- πάλευα με φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, με μια φωνή βραχνιασμένη και γδαρμένη. Κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η φωνή για ότι κάνω. Αυτό συμβαίνει σε πολλά επαγγέλματα. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, τους δημοσιογράφους, τους παρουσιαστές, εκφωνητές και ραδιοφωνικούς παραγωγούς παρόμοια ζητήματα με την φωνή τους αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι πολιτικούς και άλλοι.

Προσωπικά νόμιζα για χρόνια πως αυτό είναι ένα άλυτο πρόβλημα του επαγγέλματός μου το οποίο με τα χρόνια καλυτερεύει από μόνο του. Ή και όχι. Έμαθα όμως μέσω της σπουδής και μελέτης του αντικειμένου πως είναι κάτι που μαθαίνεται μέσω εξάσκησης και με την χρήση συγκεκριμένων τεχνικών. Και είναι κάτι που αλλάζει. Αυτό επιτυγχάνεται με την αγωγή του λόγου. Πρόκειται για μια εφαρμοσμένη επιστήμη που ασχολείται κυρίαρχα με την απάλειψη των φωνητικών ατελειών και την άρση των ελαττωμάτων. Έτσι βελτιώνεται η προφορικότητα και η φωνή μας.

Μαθαίνουμε για την δύναμη της αναπνοής, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της φωνής και πώς μπορούμε να την γυμνάσουμε. Μαθαίνουμε με λεπτομέρεια τον τρόπο δημιουργίας της φωνής, την ορθή θέση και λειτουργία όλων των οργάνων κατά την δημιουργία της για την επίτευξη της σωστής προφοράς. Έτσι βελτιώνουμε τον λόγο, που φορέας του είναι η φωνή. Τέλος μαθαίνουμε τους βασικούς κανόνες της υγιεινή της φωνής. Διότι η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Το τελευταίο μέρος προϋποθέτει την εξέταση φυσιολογικών ή οργανικών παθήσεων και τις δυνατότητες αντιμετώπισης και θεραπείας τους.

Αυτές τις γνώσεις που έχω αποκομίσει πάνω από τριάντα χρόνια τώρα στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης παιδιών, εφήβων κι ενηλίκων, τις χρησιμοποιώ ως εργαλεία στα τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών στα οποία διδάσκω η ίδια αλλά και σε εξατομικευμένες συνεδρίες για επαγγελματίες. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό βρίσκομαι στη διάθεσή σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Σας ενδιαφέρει; Επικοινωνήστε μαζί μας

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.