Τώρα Εδω

2022-07-06


Πεθαίνει ο άνθρωπος από μοναξιά
με ρώτησες;
Πεθαίνει σου απάντησα.

Πρώτα από μοναξιά,
μετά από αγάπη.
Και μετά... με κοίταξες.

Μετά πεθαίνει από την πείνα
κι από την ντροπή,
πεθαίνει από τον τρόμο
κι από την κούραση.

Αλήθεια τώρα... απόρησες.
Ναι, αλήθεια... σου θύμωσα.

Καμιά φορά βέβαια
πεθαίνει και στα γέλια,
μα δεν το βλέπω πρέπον
ετούτη τη στιγμή.

Έκανες να φύγεις και δεν άντεξα
να μην σου πω.

Πεθαίνει κι ο γέρος στον τρίτο,
κάθε φορά που τον λένε γέρο.

Πελαγία Θεοχάρη | Βερολίνο, Άνοιξη 2020

Το ποίημά μου έλαβε τιμητική διάκριση στον λογοτεχνικό διαγωνισμό "Νίκος Καζαντζάκης" από τον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς. Το κείμενο που ακολουθεί συντάχθηκε από την Ομάδα Παρα...Σύνταξης στις 30 Οκτωβρίου 2020 για το www.parakritika.gr.

[ Ως μέλη της κριτικής επιτροπής για το λογοτεχνικό είδος της Ποίησης, αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε την χαρά μας για τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στον διαγωνισμό «Νίκος Καζαντζάκης» των εκδόσεων Ραδάμανθυς ...

... Ομολογούμε ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η επιλογή και η διάκριση των κειμένων που ξεχώρισαν αφού όλα κατέθεταν με σοβαρότητα την πίστη τους στην Ποίηση! Είναι σημαντικό που οι απανταχού Έλληνες συνεχίζουν να εκφράζονται ποιητικά στη γλώσσα μας που έχει βαθιές ρίζες μέσα στους αιώνες...

...Επιπροσθέτως, πιστεύοντας πως η Ποίηση έχει πάντα την ανάγκη μιας καινούργιας ματιάς εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την πρωτοτυπία όσον αφορά το θέμα ενός ποιήματος, αλλά και την ποιητική εκφορά του.

Επειδή η διεξαγωγή ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού, όπως και κάθε μορφή τέχνης θεωρούμε ότι μπορεί να είναι μια πολιτιστική τομή, μια πρόταση με ιδιαίτερη αξία κοινωνικής έκφρασης, πρωτεύον κριτήριό μας υπήρξε η ανθρωπιστική ευαισθησία που υπήρχε στην ποιητική πρόθεση... ας θυμηθούμε την ουσιώδη παραίνεση του Rainer Maria Rilke από τα «Γράμματα σ' ένα νέο ποιητή:

«Γι' αυτό, φίλε Κύριε, δε μπορώ να σας δώσω παρά τούτη μόνο τη συμβουλή: βυθιστείτε στον εαυτό σας, ψάξτε στα βάθη, απ' όπου πηγάζει η ζωή σας. Εκεί θα βρείτε την απόκριση στο ερώτημα: πρέπει να δημιουργείτε; Ίσως βγει πως η Τέχνη σας καλεί. Τότε, αγκαλιάστε αυτή τη μοίρα, κρατήστε την για πάντα απάνω σας, μ' όλο το βάρος και το μεγαλείο της, χωρίς ποτέ ν' αποζητήσετε καμιάν αμοιβή απ' έξω. Γιατί ο δημιουργός πρέπει να' ναι ένας κόσμος για τον εαυτό του, να βρίσκει τα πάντα στον εαυτό του και στη Φύση, που μαζί της είναι δεμένος.... Κι ακόμα μια φορά, ένα θέλω να σας συμβουλέψω: ν' αναπτυχθείτε, γαλήνια και σοβαρά, σύμφωνα με το δικό σας νόμο...»...".

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για την διάκρισή μου αυτή. Επιθυμία και στόχος μου είναι να μην ξαναλησμονήσω πια το κάλεσμα για δημιουργία και να μην ξαναπαρνηθώ τον κόσμο μου. Και το ίδιο εύχομαι σε όλους τους δημιουργούς όλων των κόσμων, που αποτελούν τον κόσμο μας.