Αντιμετωπίζω τις περιοριστικές πεποιθήσεις με το NLP αλλάζοντας τον εσωτερικό διάλογο
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι σαν τους «αόρατους τοίχους» που φτιάχνουμε οι ίδιοι μέσα στο μυαλό μας. Είναι αυτές οι σκέψεις που επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας – χωρίς να το συνειδητοποιούμε – και που τελικά διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας. Πόσες φορές έχετε πει στον εαυτό σας φράσεις όπως «δεν είμαι αρκετά καλός», «δεν μπορώ να το κάνω», ή «αυτό δεν είναι για μένα»; Αυτά τα μηνύματα που στέλνουμε στον εαυτό μας είναι περιοριστικές πεποιθήσεις, οι οποίες συχνά εμποδίζουν την προσωπική και επαγγελματική μας ανάπτυξη.
Με το NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό) μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις πεποιθήσεις και να τις μετασχηματίσουμε σε ενδυναμωτικές σκέψεις που μας οδηγούν σε θετικές αλλαγές. Ας δούμε πώς λειτουργούν οι περιοριστικές πεποιθήσεις, γιατί έχουν τόσο ισχυρό αντίκτυπο στη ζωή μας και πώς το NLP μπορεί να μας βοηθήσει να τις ανατρέψουμε.
Τι είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις;
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι αρνητικές ή αυτοπεριοριστικές ιδέες που αποδεχόμαστε ως αληθινές. Έχουν τις ρίζες τους στις εμπειρίες μας, στις κοινωνικές επιρροές μας και στον τρόπο που μεγαλώσαμε. Αν για παράδειγμα σε μικρή ηλικία κάποιος μας επεσήμανε ότι δεν είμαστε καλοί σε κάτι, ίσως τελικά το αποδεχτήκαμε ως μέρος της ταυτότητάς μας. Αυτές οι πεποιθήσεις διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας και συχνά μας αποτρέπουν από το να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες ή να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας.
Αλλά πώς ακριβώς διαμορφώνουν αυτές οι πεποιθήσεις την καθημερινότητά μας; Σκεφτείτε το εξής: αν έχετε την πεποίθηση ότι «δεν είστε καλοί στο να μιλάτε μπροστά σε κοινό» ίσως αποφύγετε οποιαδήποτε ευκαιρία που σας δίνεται να μιλήσετε μπροστά σε κόσμο. Με τον καιρό παίρνετε την απόφαση ότι έτσι είναι και αυτή η σκέψη μετατρέπεται σε μια ισχυρή πεποίθηση που σας περιορίζει και σας αποτρέπει από το να ανακαλύψετε νέες δεξιότητες ή νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Με άλλα λόγια οι περιοριστικές πεποιθήσεις μας λειτουργούν εν τέλει και ως «αυτοεκπληρούμενες προφητείες», όπως αποκαλούνται στην ψυχολογία. Ο λαός μας λέει: «από ότι φοβάμαι δεν γλυτώνω». Κάπως έτσι λοιπόν τελεσίδικα λειτουργούν πάνω μας.
Η δύναμη του εσωτερικού διαλόγου
Ο εσωτερικός διάλογος είναι οι σκέψεις που αναπαράγουμε συνεχώς στον νου μας. Αν ο εσωτερικός διάλογός μας είναι γεμάτος από περιοριστικές πεποιθήσεις τότε είναι σαν να οδηγούμε τη ζωή μας με «χειρόφρενο». Το NLP μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε αυτόν τον διάλογο, να εντοπίσουμε τις φράσεις και τις ιδέες που λειτουργούν αρνητικά και να τις αντικαταστήσουμε με πιο ενθαρρυντικά και θετικά μηνύματα.
Το κλειδί εδώ είναι να δούμε τον εσωτερικό διάλογο όχι σαν κάτι «δεδομένο», αλλά ως κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Όπως οτιδήποτε άλλο, έτσι και αυτός μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ώστε να εξυπηρετεί τις επιθυμίες και τους στόχους μας, αντί να μας κρατά πίσω.
Πώς το NLP αλλάζει τον εσωτερικό διάλογο
Το NLP προσφέρει εργαλεία για να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις σκέψεις μας. Μέσα από τεχνικές που επικεντρώνονται στη γλώσσα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μπορούμε να σπάσουμε τα αρνητικά μοτίβα και να δημιουργήσουμε έναν πιο θετικό, παραγωγικό διάλογο με τον εαυτό μας. Ας δούμε μερικές τεχνικές του NLP για να καταλάβουμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον εσωτερικό διάλογο:
1. Αναπλαισίωση (Reframing)
Μία από τις πιο απλές και ισχυρές τεχνικές του NLP είναι η αναπλαισίωση. Είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αντί να βλέπουμε μια κατάσταση ως «πρόβλημα» μπορούμε να την αναπλαισιώσουμε ως «πρόκληση» ή «ευκαιρία μάθησης». Με αυτό τον τρόπο αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα εμπόδια, τα οποία πλέον δεν μας φαίνονται ανυπέρβλητα αλλά σαν κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.
2. Αντικατάσταση περιοριστικών πεποιθήσεων με ενδυναμωτικές πεποιθήσεις
Μέσω του NLP, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσουμε με νέες, ενδυναμωτικές πεποιθήσεις. Για παράδειγμα αν πιστεύετε ότι «δεν είστε ικανοί για να πετύχετε», μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε τη σκέψη σας με μια νέα φράση όπως: «κάθε μέρα γίνομαι καλύτερος και πιο ικανός». Αυτή η αλλαγή στη φράση που χρησιμοποιείτε μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στην αυτοεκτίμηση και τη δράση σας. Και φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε: είναι δυνατόν μια φράση να αλλάξει τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και πολύ περισσότερο τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα από την πλευρά μου; Η απάντηση είναι ναι, ΓΙΝΕΤΑΙ. Διότι οι λέξεις που επιλέγουμε πλάθουν τον κόσμο μας και τον τρόπο μας.
3. Ασκήσεις οπτικοποίησης για την αλλαγή του παρόντος και διαμόρφωση του μέλλοντός μας
Στο NLP η οπτικοποίηση είναι μια ισχυρή μέθοδος για να μετατρέψουμε τον εσωτερικό μας διάλογο. Φανταστείτε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει επιτυχώς μια πρόκληση ή να επιτυγχάνει έναν στόχο που πάντα θέλατε. Όσο πιο ζωντανά και με λεπτομέρειες το φαντάζεστε τόσο πιο δυνατή γίνεται η πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί νέες νοητικές «συνήθειες», οι οποίες οδηγούν σε έναν θετικότερο και πιο ενθαρρυντικό εσωτερικό διάλογο.
Κι αν οι λέξεις πλάθουν τον κόσμο μας, ότι μπορώ να φανταστώ αυτό μπορώ και να το έχω.
Πώς η αλλαγή του εσωτερικού διαλόγου επηρεάζει τη ζωή μας
Η αλλαγή του εσωτερικού μας διαλόγου με τεχνικές NLP δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να «νιώθουμε καλύτερα». Ο εσωτερικός διάλογος επηρεάζει άμεσα τις αποφάσεις, τις σχέσεις και τους στόχους μας. Όταν μαθαίνουμε να αντικαθιστούμε τις περιοριστικές μας σκέψεις με ενθαρρυντικές, ανοίγουμε δρόμο για να προχωρήσουμε και να πετύχουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή.
1. Αυτοπεποίθηση και διεκδίκηση
Οι ενδυναμωτικές, θετικές σκέψεις αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας καθώς πιστεύουμε περισσότερο στις δυνατότητές μας. Αυτό μας επιτρέπει να διεκδικούμε τις ευκαιρίες που θέλουμε και να αγγίζουμε νέους στόχους αντί να μένουμε στην «ζώνη άνεσης» που δεν απαιτεί ρίσκο αλλά ούτε μας πάει παραπέρα.
2. Καλύτερη διαχείριση σχέσεων
Οι σχέσεις μας με τους άλλους καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς εκφραζόμαστε. Με έναν θετικό και υγιή εσωτερικό διάλογο μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των άλλων, να επικοινωνούμε πιο ειλικρινά και να δημιουργούμε σχέσεις βασισμένες στην κατανόηση και το σεβασμό.
3. Αυξημένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα
Η δημιουργικότητα και η αποτελεσματικότητα αυξάνονται όταν έχουμε θετική αυτοαντίληψη. Όταν βλέπουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες δεν αποθαρρυνόμαστε εύκολα και αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με ενθουσιασμό.
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι πεποιθήσεις που δεν μας εξυπηρετούν και δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα εμπόδια στη ζωή μας. Με τη βοήθεια του NLP μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε, να τις μετασχηματίσουμε και να καλλιεργήσουμε έναν πιο θετικό και ενθαρρυντικό εσωτερικό διάλογο. Μην ξεχνάτε ότι η αλλαγή ξεκινά από τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας. Ο καθένας μας έχει την ικανότητα να εξελιχθεί και να αλλάξει, αρκεί να πιστέψει ότι μπορεί! Μόνον έτσι γίνεται.